Herdenkingsweekend 75 jaar Slag om de Schelde

HERDENKINGSWEEKEND SLAG OM DE SCHELDE HOEDEKENSKERKE

OKTOBER 1944         75 JAAR           OKTOBER 2019

“VRIJWARING VAN VREES”

Wat een mooie herdenking mochten we met elkaar beleven.

Dat begon al bij het maken van tekeningen in de klas.

Misschien hebben jullie ze wel zien hangen in de kerk.

Op vrijdagavond, 25 oktober, was de start van het weekend. Alle kinderen en grote mensen verzamelden zich bij de Griend en met hulp van de vrijwilligers hadden alle kinderen al snel een mooie lampion. Daarna ging het in een lang lint met lichtjes door het donker naar de dijk.

Samen met fakkeldragers en doedelzakspelers werd het ontsteken van het bevrijdingsvuur, extra feestelijk. Voor alle bezoekers was er een traktatie; een drankje en een heerlijk “slag om de schelde” –taartje.Inmiddels stond er ook een tent naast het vuur, waar de kinderen op zaterdag konden meedoen aan een kleurwedstrijd. Veel kinderen hebben dat ook gedaan en sommigen ontvingen ’s avonds bij de afsluiting, door loting een prijs.

Gedurende het hele weekend waren er activiteiten, op de dijk en in de kerk.Er was een “meet&greet” georganiseerd, met ooggetuigen uit die tijd. Er konden foto’s van Hoedekesnkerke bekeken worden. Een herinneringswandeling door het dorp langs panelen met informatie over de oktoberdagen 1944 in Hoedekenskerke. Ook werd een herinneringsboom geplant.

In de kerk werd geluisterd naar een bevrijdingsconcert met muziek en zang aan elkaar gepraat met verbindende teksten en een vertelling over een gebeurtenis in Hoedekenskerke in oktober 1944. Daarna werd nog een film gedraaid over de stille getuigen die tot nu toe nog spreken. Omdat mensen voorwerpen hebben bewaard en steeds tot leven laten komen met verhalen waarom er zoveel waarde gehecht wordt aan dat ene voorwerp dat ze nu 75 jaar later nog steeds hebben bewaard.

Bij de afsluiting en het doven van het vuur konden we alleen maar dankbaar constateren dat het een mooi weekend geweest was en dat een klein dorp groot is……..wanneer er volwassenen en kinderen zijn die willen meedoen!